Friday, April 29, 2011

terjaga pukul 3 pagi

Saat sedang nyenyak dibuai mimpi di atas tilam yang begitu empuk, bilik yang dingin dan kelam tanpa cahaya, anda terbangun tiba-tiba. Setelah mata terbuka, persekitaran diamati. Belum subuh lagi ni, hati bermonolog sendirian. Kemudian tangan mencapai telefon bimbit melihat jam sekadar mendapatkan satu kepastian. "Oh, baru pukul 3 pagi."Dalam situasi di atas, apa yang akan anda lakukan? Di sini anda mempunyai beberapa pilihan. Tanya iman anda dan buatlah pilihan yang bijak.


PILIHAN 1.

Kebanyakan kita akan menarik selimut semula dan menyambung episod kedua mimpi yang tergantung separuh jalan.Bukan itu sahaja, hati turut mengomel, "Apasal la aku bangun awal sangat." Terzahir sebuah kekesalan. Kesal bangun awal? Naudzubillah.


PILIHAN 2.

"Oh baru pukul 3 pagi. Waktu macam ni doa makbul. Ya ALLAH, ampunkanlah dosaku dan dosa kedua ibu bapaku. Jadikan aku hamba yang mempunyai semangat juang yang tinggi, berjuang untuk kebahagiaan dunia dan akhirat.".Kemudian sambung kembali 'ibadah senyap'.


PILIHAN 3.

Sebaik menyedari dah pukul 3 pagi (bukan baru pukul 3 pagi), segera bangun untuk Solat Tahajud. Sembahlah ALLAH saat mata-mata lain terpejam rapat, rukuklah saat hati kita masih tenang, sujudlah saat minda masih kosong dari sebarang urusan dunia dan berdoalah saat doa didengari ALLAH.Terjaga di awal pagi adalah satu rahmat yang merupakan kurniaan ALLAH. Siapa tahu saat ALLAH takdirkan kita terjaga, sebenarnya ALLAH menunggu untuk memakbulkan sebarang permintaan pada malam tersebut. Mulalah dari langkah pertama, berdoa sebaik terjaga. Malah mintalah dari ALLAH untuk bangkitkan kita malam-malam seterusnya. Itulah caranya mengucapkan terima kasih kerana terjaga saat sedang tidur, bukan mengomel penuh kekesalan. Tetapi alangkah baiknya andai Tahajud dapat ditunaikan.


" Ya allah, kau perelokkan lah agamaku, sifatku, hatiku, amalanku, sepertimana engkau memperelok mereka yang beriman. amin... "

7 comments:

~~zaa~~ said...

rasa hinanya diri kita ni kan....insyaAllah, kite cuba praktikkan sama2...

axie said...

TQ for the info..marilah sama2 kite mengamalkannya

MiSz eiN said...

zaa: a'ah..ein slalu terjaga msti tepat pukul 3. xtau kenapa.tp slalunye no 1 tue lah kan.tetibe terbaca article nie.perghhh. sentap i

semoga kt semua dapat memperbaiki diri & amalan. amin...

MiSz eiN said...

dak azie: :)
dulu u igt tak i ckp mst tersedar kol 3 tp i tkt. padahal allah saje gerakkan i suh solat ek. teruk btl i nie kan.sob...sobbb

-Sara- said...

gud info la ein..kebanyakan kita tergolong dlm kump 1st tu..terbangun awal trus smbung tdo lik..nauzubillah..

MiSz eiN said...

kan sara. semoga kite dapat bangun atau berdoa pasnie. dan semoga allah meringankan anggota kita utk lebih mudah beramal soleh. amin...

waniepaez said...

aminnn:)sama2 kita amalknny..