Wednesday, June 24, 2009

Fadhilat BeraMaL di BuLaN ReJaB

ariniey, 24 Jun 2009 bersamaan 1 Rejab 1430 Hijrah :

KELEBIHAN BULAN REJAB Sabda Nabi s.a.w.: Hendaklah kamu memuliakan bulan Rejab,nescaya Allah muliakan kamu dengan seribu kemuliaan di hari kiamat.

Sabda Nabi s.a.w.: Bulan Rejab Bulan Allah, Bulan Sya'aban bulanku & bulan Ramadhan bulan umatku.

Kemuliaan Rejab dengan malam ISRAK MIKRAJnya, Sya'aban dengan malam NISFUnya Ramadhan dengan LAILATUL-QADARnya.

Malam awal Rejab mustajab do'anya.(Dalam Kitab Raudhoh Iman Nawawi)

* Puasa 1 hari pada bulan Rejab akan mendapat keredhaan Allah

* Puasa 2 hari akan mendapat kemuliaan yang lebih besar dari Allah

* Puasa 3 hari pada bulan Rejab dijadikan parit yang panjang, yang menghalangkan dia ke neraka (panjangnya setahun perjalanan).

* Puasa 4 hari pada bulan Rejab diafiatkan daripada bala dan daripada penyakit yang besar-besar dan daripada fitnah Dajal di hari kiamat.

* Puasa 5 hari pada bulan Rejab, aman daripada azab kubur.

* Puasa 6 hari pada bulan Rejab, keluar kubur bercahaya muka.

* Puasa 7 hari pada bulan Rejab, ditutup daripada tujuh pintu neraka.

* Puasa 8 hari pada bulan Rejab, dibuka baginya lapan pintu syurga.

* Puasa 10 hari pada bulan Rejab Allah akan memakbulkan semua permintaannya dan jadikan baginya hamparan perhentian di Titi Sirotolmustaqim pada tiap-tiap satu batu di hari kiamat.

* Sesiapa yang berpuasa 15 hari maka Allah akan mengampunkan dosa-dosanya yang telah lalu disamping akan digantikan segala amal kejahatannya dengan amal kebaikan.

* Sesiapa yang berpuasa lebih dari 15 hari maka Allah akan menambahkan pula pahala amalnya dengan berlipat kali ganda lagi.

* Puasa 20 hari pada bulan Rejab, diampunkan segala dosanya yang telah lalu. Maka mulailah beramal barang yang tinggi daripada umurnya (pembaharuan umur).

~ Orang yang berpuasa dalam bulan Rejab di Syurga kelak akan diberi minum dari air sungai yang bernama Rejab yang mana airnya lebih putih dari susu, lebih manis dari manisan dan lebih dingin dari salji.

~ Dalam bulan yang lain setiap amalan kebaikan Allah akan membalas dengan 10 kebajikan tetapi dalam bulan Rejab Allah akan membalas setiap amalan kebaikan dengan 70 kebajikan.

~ Digalakkan supaya memperbanyakkan bacaan doa, zikir, istighfar serta mendengar kisah dan peristiwa yang berlaku dalam bulan ini seperti Israk dan Mikraj Rasulullah s.a.w.

~ j0M kite!!!

2 comments:

~mama aiman~ said...

pose x arini?? aku cadangnyer nak pose.. sekali perut da xdapat menahan kelaparan..malam tadi xmakan, tgh ari smlm makan meehon sup je, perut xdapat tanggung.. hehe..esok la start

MiSz eiN said...

hehe
arinie aku xpose
esok baru nak start jugak
jom la pose sesama eah
da abes pose ganti, baru leh pose sunat =)